Translate

2012. október 16., kedd

A perzsa birodalom


Az iskolánk 6. évfolyamos tanulóinak figyelmébe ajánlom a következő tananyagot. A tananyag címe: A perzsa birodalom. Aki többet megszeretne tudni róla, annak a következő oldalt is figyelmébe ajánlom: Óperzsa birodalom . A térképet is felteszem, hogy jobban megértsétek a  tananyagot!

Perzsa birodalom

     Ókori birodalom, amely a mai Irán földjén helyezkedett el. Lakói indoeurópai nyelvet beszélték. Kr.e. a II. évezred idején jelentek meg az iráni fennsíkon. Nomád életmódot folytattak, majd elkezdtek keveredni a többi ott élő lakóval. Kr.e. a VI. században a mai Fársz (görögül Perszisz) területén találjuk őket.
     Kambüszész fia Kürosz megszabadította népét a médek igájából, majd fokozatosan elfoglalta Kr.e. 550-re Irán területét. Hatalmas birodalmat hozott létre, ugyanis meghódította Lüdiát, majd Kr.e. 539-ben a Babiloni birodalmat is.
     Fia a hódító II. Kambüszész Kr.e. 525-ben elfoglalta Egyiptomot, Núbiát és Líbiát is.
     Kiemelkedő uralkodóként tartjuk számon I. Dareiosz perzsa királyt (Kr.e. 521- Kr.e. 486). Leverte a Gaumata méd mágus felkelését, majd birodalmát erős kézzel egyesítette. Kr.e. 513-ban meghódította az Indus völgyét, a szkíták megállították őt az Al-Dunánál. Konfliktusban állt Trákiával és Makedóniával. Kr.e. 500-494-ben vérbe fojtotta a Milétosz vezette görög ion városok lázadását. Kudarcot vallott Kr.e. 490-ben Marathonnál a görögök ellen.
     Dareiosz fia Xexész nem tudta meghódítani a görög világot – Athén és Spárta ellenállása erősnek bizonyult (Kr.e. 480-479).  Halála után a birodalom gyors hanyatlásnak indult.
     III. Dareiosz uralkodása idején a Perzsa birodalomra támadt Nagy Sándor makedón király Kr.e. 334 és Kr.e. 329 között. A birodalmat leigázta és perzsa királlyá koronáztatta magát.
     Híres volt a perzsa király ún. „tízezer hallhatatlan” elit serege.
     A birodalom 20 körzetre (szatrappiára) osztódott, amelyet a szatrappák irányítottak, amelyek hűek voltak a királyhoz. A perzsák a leigázott népek vezéreit hagyták saját területüket kezelni, ennek cserébe hűséget követeltek. Fejlett volt a kereskedelem – híres az Epheszoszból Szúszába kiépült kereskedelmi út (2700km hosszú). Fejlett volta postaszolgálat.
     A királyt földre borulással üdvözölték. A birodalom fővárosa: Perszepolisz és Szúsza. Bevezették az ezüst és az aranypénz (dareiosz) használatát.

1 megjegyzés:

  1. Kedves diákok! Egy felhívásom van számotokra! A blogon kérdéseket is felteszek majd nektek. Az ügyes megoldók jutalomra számíthatnak jegyformájában! Várjátok a kérdéseket! Nemsokára jönnek!!! :)

    VálaszTörlés